Με μια σημαντική ομιλία, που ως κεντρικό θέμα είχε τις «Δυνατότητες Χρηματοδότησης Δράσεων που θα αμβλύνουν την Ενεργειακή Φτώχεια σε επίπεδο Μικρομεσαίων Δήμων», συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», κ. Ιωάννης Γεώργιζας, στην Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022.
Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση από την ημέρα ίδρυσης της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, ο κ. Γεώργιζας παρουσίασε την εξέλιξη του Δικτύου ανά τα έτη, η οποία μεταφράζεται στη συμμετοχή 72 Δήμων της Ελλάδας και της Κύπρου στο Δίκτυο, σε συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα και στη διαχείριση μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων (POWERPOOR, PATH2LC, WaysTUP!, EUCF, ECO SENSE, DECIDO, LIVING STREETS), αλλά και εγχώριων έργων (ΣΜΑ Πελοποννήσου, Προγραμματικές Συμβάσεις). Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες άμβλυνσης της Ενεργειακής Φτώχειας, όπως επίσης και ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου POWERPOOR, τόνισε πως δημιουργούνται πλέον στην Ελλάδα τα πρώτα Γραφεία Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ζήτημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ακολουθώντας τους Δήμους Μεσσήνης και Σουλίου, που έχουν ήδη δημιουργήσει Γραφείο με την υποστήριξη της «ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ», σειρά έχουν άλλοι Δήμοι, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Άνδρου, Ασπρόπυργου και Τρίπολης. Ο ρόλος των Γραφείων αυτών και η σπουδαιότητά τους έγκειται στο ότι συμβάλλουν πρωτίστως στον εντοπισμό των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών του Δήμου εγκατάστασής τους και επομένως στην αναγνώριση του μεγέθους του προβλήματος, στην δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και στην προσφορά της κατάλληλης υποστήριξης στους πολίτες. Ο κ. Γεώργιζας, αναφέρθηκε αναλυτικά και στον ενεργό ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων και στα βήματα δημιουργίας τους. Ειδικότερα, εξήγησε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας σε τοπικό επίπεδο, αποδίδοντας τα ενεργειακά κέρδη στα ευάλωτα νοικοκυριά και αξιοποιώντας τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ κατόρθωσε να επιτύχει το σχεδιασμό για τη λειτουργία μιας πιλοτικής εγκατάστασης στο Δήμο Οιχαλίας έχοντας ολοκληρώσει τις τελικές μελέτες, μέσω της οποίας ο Δήμος δύναται να εξοικονομεί ενέργεια και κόστος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές CO2 των εγκαταστάσεών του.
Comments are closed.
|
ΘΕΜΑΤΑ
|