Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ για Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Δικτύου28/7/2020
Μια σημαντική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», κ. Γιάννης Γεώργιζας, στο Best TV, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.
Κάνοντας λόγο για τις δράσεις που δρομολογούνται στο άμεσο μέλλον, ανέλυσε την πρωτοποριακή πρόταση που κατέθεσε το Δίκτυο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE 2020 για την καλύτερη διαχείριση και ουσιαστική αξιοποίηση των κλαδιών και των πυρήνων της ελαιοκαλλιέργειας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Συντονιστής του εγχειρήματος θα είναι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Καλαμάτας, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο VIC της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Επεξηγώντας το έργο, ανέφερε πως η διαδικασία που προτείνεται, ως απάντηση στην πρακτική της καύσης των κλαδιών, αφορά στην μετατροπή των κλαδιών και των ελαιοπυρήνων σε πέλλετ και κομπόστ με σκοπό την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, που θα τροφοδοτεί ένα μεγάλο σχολείο του δήμου Καλαμάτας, στη διοχέτευση της περισσευούμενης ενέργειας στην ενεργειακή κοινότητα του ίδιου δήμου και, αν η ενέργεια επαρκεί, μέχρι και στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
Η καινοτομία που προσφέρει η πρόταση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έγκειται στην αξιοποίηση ακόμα και της παραγόμενης στάχτης, η οποία μέσω εμπλουτισμού θα μετατρέπεται σε λίπασμα και θα επιστρέφει στους παραγωγούς. Όπως τόνισε ο κ. Γεώργιζας, η διαδικασία αυτή αποτελεί την «επιτομή της κυκλικής οικονομίας» και απώτερος στόχος μετά την πιλοτική της εφαρμογή είναι να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Ακόμα, ο Γενικός Διευθυντής αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και ανακοίνωσε τα βήματα στα οποία πρέπει να προβούν οι δήμοι προκειμένου να ενταχθούν τα έργα τους στο πρόγραμμα. Τόνισε πως έχουν ήδη εκδοθεί έξι προσκλήσεις για το νέο πρόγραμμα και πως η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της και έχει πραγματοποιήσει προγραμματικές συμβάσεις με κάποιους δήμους. Μίλησε, επίσης, για τα νέα μέλη του Δικτύου, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Επιδαύρου, ο Δήμος Σαλαμίνας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Χάλκης, και για ένα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, σχετικά με τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των δρομολογίων προς τις κεντρικές μονάδες διαχείρισης. Όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελούσε ένα δύσκολο εγχείρημα, του οποίου το σχεδιασμό και τις σχετικές μελέτες πραγματοποιεί η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και για τις οποίες στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στο τρέχον πρόγραμμα Living Streets που έχει αναλάβει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ως ενδιάμεσος φορέας, και εξήγησε τους στόχους του προγράμματος και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι Δήμοι που θα το υλοποιήσουν. Ο κ. Γεώργιζας δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα περήφανος για όσα έχει καταφέρει το Δίκτυο μαζί με τον Πρόεδρο, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, στα τρία χρόνια λειτουργίας του. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ με την τοπική κοινωνία, τονίζοντας το στόχο του Δικτύου, ο οποίος είναι να συνεχίσει να δυναμώνει και να προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία του στους Δήμους - μέλη του και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή έξυπνων, καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων υπέρ των πολιτών. Comments are closed.
|
ΘΕΜΑΤΑ
|