Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, η υβριδική εκδήλωση της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ με θέμα «Οι Ελληνικές Πόλεις στη νέα Ψηφιακή Εποχή» στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.
Την εκδήλωση τίμησαν με δια ζώσης παρουσία, αλλά και με έντονη διαδικτυακή συμμετοχή, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και Δήμων της Ελλάδας, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις στοχευμένες παρουσιάσεις των ομιλητών. Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τονίζοντας τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης όλων των φορέων, κυρίως των Δήμων, μέσω της χρήσης κατάλληλων εργαλείων. Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., κ. Ιωάννης Γεώργιζας, απηύθυνε χαιρετισμό, επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης αποτελεί μονόδρομο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε., κ. Λάζαρος Καραούλης, ανέλυσε τη μετάβαση από τις παραδοσιακές πλατφόρμες δεδομένων στα σύγχρονα ψηφιακά δίδυμα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών αυτής της τεχνολογίας στο Δήμο της Αθήνας. Για τα παραδείγματα Ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τα ψηφιακά τους δίδυμα έκανε λόγο με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΑΕΜ Α.Ε. και Καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, σχολιάζοντας επίσης και πρωτοβουλίες εκτός Ε.Ε., οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των Ελληνικών πόλεων. Στη θεματική ενότητα για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΟΤΑ», εκπρόσωποι από 6 Δήμους της Ελλάδας, ανέδειξαν τα βήματα ψηφιοποίησης που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής, τα μελλοντικά τους σχέδια, αλλά και τα εμπόδια που συναντούν στις διαδικασίες αυτές. Οι ομιλητές που εκπροσώπησαν τους Δήμους τους ήταν:
Η κ. Αναστασία Σαραντοπούλου, Project Manager και Νομικός σε ζητήματα ψηφιακών τεχνολογιών στην SERENDIPITY, παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά εργαλεία LORDIMAS και Online Procurement Helpdesk Service, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αξιολόγηση της ψηφιακής ωριμότητας μιας πόλης και στη διαμόρφωση στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Στη θεματική αυτή, συμμετείχαν και ο κ. Αναστάσιος Ραφαηλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Δυτικής Μακεδονίας, και ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, στέλεχος του Τμήματος Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, οι οποίοι παρέθεσαν τη δική τους εμπειρία από τα εργαλεία αυτά, καθώς και τα οφέλη που αποκόμισαν οι πόλεις τους. Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η κ. Σταματία Ρίζου, Υπεύθυνη Έρευνας και Ανάπτυξης στη Singular Logic, μίλησε για τα ανοιχτά δεδομένα και τη σημαντικότητά τους για την εξέλιξη των ψηφιακών διδύμων, τη στρατηγική για τα δεδομένα που ακολουθεί η Ε.Ε., τους ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων, καθώς και τους ελάχιστους μηχανισμούς διαλειτουργικότητας (Minimal Interoperability Mechanisms - MIMs). Η κ. Δανάη Παντελίδη, International Project Manager στο European Network of Living Labs με εξ αποστάσεως συμμετοχή, αναφέρθηκε στις προσφερόμενες υπηρεσίες του Living-in.EU, οι οποίες καλύπτουν θέματα εκπαίδευσης, νομικών, χρηματοοικονομικών, τεχνικών και εποπτείας. Ο κ. Χρήστος Τρούσσας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρουσίασε τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH), και συγκεκριμένα του GR digiGOV-innoHUB, και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των οικοσυστημάτων καινοτομίας με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης. Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την παρουσίαση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που προσφέρουν ευκαιρίες χρηματοδότησης στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γιώργο Παναγόπουλο, Technology Transfer Consultant στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Παναγιώτα Καζάκη (Διεθνολόγος και Project Manager στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ). Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων αποτελεί βασικό πυλώνα της Ε.Ε. και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πρωτοβουλιών, όπως το Δίκτυο Έξυπνων Κοινοτήτων (Smart Communities Network). Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, κόμβος δικτύωσης των ελληνικών πόλεων και μέλος του εν λόγω Δικτύου, σε συνέχεια της συγκεκριμένης εισαγωγικής εκδήλωσης, θα πραγματοποιήσει τον Μάιο του 2025, ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα εμβαθύνει στις συγκεκριμένες θεματικές. Για περισσότερες φωτογραφίες, μεταβείτε στην Γκαλερί.
Comments are closed.
|
ΘΕΜΑΤΑ
|